Препоръки

Прочетете професионалните ми препоръки от ученици, родители, колеги и училищни директори:

– Крум Сяров ми преподава финанси. Той е специалист с висока квалификация и голям опит, което осигурява постигане на поставените цели и очакваните резултати от обучението. Аз, като студент, оценявам обучението като ефективно и отчитам напредък и по-голяма увереност в уменията ми по финанси. Препоръчвам Крум Сяров като надежден учител, работещ качествено и отговорно Мариела Пеева, студент по бизнес администрация, София, България, 2017.

– Нора, моята дъщеря, ходеше винаги с удоволствие във Вашите часове. Тя беше винаги мотивирана и й беше интересно. Вие провеждахте много интересни проекти и можахте да въодушевите и заинтересувате учениците в часовете. Също и по време на родителските срещи Вие бяхте винаги компетентен, дружелюбен, заинтересован от развитието на учениците и говорихте с въодушевление за предметите, които преподавате. Човек ясно чувства собственото Ви въодушевление, когато говорите за идеите си. Пожелавам Ви и занапред успех във Вашата работа и все така да я вършите с любов и радост! Sarah Pfiffner, родител и учител, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2017.

– Първото ми запознаване с Крум бе търсейки статии свързани с Валдорф педагогиката. Попаднах на една негова на платформата OpenOm. Така се запознах непряко с него. Бях особено впечатлена от начина на изразяване, конкретиката и все пак широкия поглед. След тази статия прочетох още няколко, не помня колко, но реших, че желая да познавам човека написал всичко това. Потърсих го и от около три години общуваме. За мен лично неговото приятелството дава здравина и опора. Знам, че мога да разчитам на него. Човек с опит, който споделя на драго сърце, с цел да е от полза, да подкрепя другите, какъвто би трябвало да един учител, носещ човешкото в себе си. Изживява, преживява, споделя преживяното и наученото. Три важни стъпки, ако желаеш да бъдеш истински в това, което правиш. За него едно от най-важните неща е индивидуалността на всеки в чистия й вид. Радвам се, че го познавам. Лиляна Иванова, учител по валдорф педагогика, мениджър по качеството, Пловдив, България, 2017.

– Г-н Сяров е прекрасен учител, благодарение на когото училището не само, че стана поносимо за мен, ами и дори започна да ми доставя удоволствие и научих много неща. Особено много ми харесаха многобройните практически екскурзии и едноседмичния практикум по горско и планинско стопанство. Хубаво беше, че въпреки тежкия физически труд и дневните задължения, свързани с готвене, чистене и документиране на работата, научихме много и ни оставаше дори и време за игри. Benedict Tölle, 9. клас, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2016.

– Скъпи г-н Сяров, Вие бяхте моят любим учител! Много ще ми липсвате! Вие направихте толкова много за нас. Излетите, практикумите … и колко още допълнителни дейности. Без Вас в училището нещо ще липсва. Пожелавам Ви всичко най-добро и се надявам, че някога и някъде ще се видим отново. Nuria von Bergen, 9. клас, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2016.

– Скъпи г-н Сяров, въпреки някои различия между нас, Вие сте един от най-добрите учители, които някога сме имали. Ще ни липсвате много! Livia Weber и Chloe Carrer, 9. клас, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2016.

– Скъпи г-н Сяров, Вашите часове бяха винаги интересни, разнообразни, обогатяващи и от тях научихме много. Особено положително оценяваме детайлното разглеждане на актуални теми. Ние сме Ви много благодарни, че толкова често се застъпвахте за класа (с изключение на случаите, когато сме правили големи глупости). Желаем Ви всичко най-добро за Вашия по-нататъшен път. Noël Oberle и Kasimir Ninck, 9. клас, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2016.

– В началото Вашите часове не винаги ни въодушевляваха, но постепенно се опознахме и уроците Ви започнаха да ни харесват все повече. Най-много ни харесва Вашата спонтанност и новите Ви идеи. Много съжаляваме, че напускате училището и Ви желаем всичко добро. Благодарим за хубавото време и ще ни липсвате. Anasthasia Wüttrich и Murel Daepp, 9. клас, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2016.

– Скъпи г-н Сяров, много ми е мъчно, че напускате училището. Може да не Ви е било винаги леко с нас, но ние много Ви благодарим за всичко, което направихте за нас. Miguel Laguardia, 9. клас, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2016.

– За съжаление се разделяме още сега с Вас. С Вас имахме много поводи за смях, това много ще ни липсва. Ние много ценяхме Вашата работа, въпреки че не винаги го показвахме. Желаем Ви успехи и до скоро. Emilie Mangeat и Imane Fortunato, 9. клас, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2016.

– Скъпи г-н Сяров, бяха две прекрасни години с Вас и ще липсвате много на всички ни. 10. (завършващ) клас, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2016.

– Г-н Сяров е много деен човек и невероятно въодушевляващ и мотивиращ учител. Часовете с него бяха винаги много разнообразни и интересни. Той е учител, който подхожда към учениците индивидуално, в зависимост от техните специфични потребности, и съумява да работи за развитието на силните страни на всеки. Julian Giger, 10. клас, Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2015.

– Г-н Сяров беше моят учител по математика, физика и техническо чертане. Неговите часове бяха винаги много добре подготвени и интересни и на мен не ми беше никога скучно. Всъщност на мен математиката не ми се отдава много, но г-н Сяров успя да ме подготви така добре, че си взех всички изпити. Винаги ще помня господин Сяров като внимателен, винаги готов да помогне, много търпелив и изключително компетентен педагог. Ако се случеше да се разсеем в часа или не разбирахме нещо, г-н Сяров беше винаги готов да обясни на мен и на съучениците ми всичко отново стъпка по стъпка по същия или по друг начин. Много съм благодарна, че имах г-н Сяров за учител! Blanche Kaschinski, 9. клас, Валдорф училище Золотурн, Швейцария, 2014.

– С преместването на г-н Сяров в Швейцария, ни напуска най-добрият учител в цялото училище. 9. клас, Свободно училище Глон, München, Германия, 2013.

– Г-н Сяров е един много добър учител и аз много го харесвам. Жалко, че не ни преподава вече. Chris Leonhard, 9. клас Свободно училище Глон, München, Германия, 2013.

– Г-н Сяров беше един от най-добрите учители, когото някога сме имали за 12 години във Валдорф училището в Ращат. Той ни преподава една година информатика. Знанията, които придобихме при него, бяха перфектно предназначени точно за нашия клас. Г-н Сяров не беше учител, който влизаше в час просто за да преподаде това, което трябва. Той напълно се идентифицира с нашия клас, за да създава всеки един ден перфектния урок. Той ни попита всеки един поотделно и всички като цяло какво точно искаме да научим и умело го съчета с предвидения от него материал за нашия клас, за да създаде прекрасни уроци. В къщи и в клас ние работихме по нашите проекти в група и ги презентирахме пред останалите, така че да могат и те да се научат. Ние получихме много помощ от г-н Сяров, но се научихме да работим самостоятелно и сами да поемаме отговорност за нашите проекти и учебни цели. Високо оценяваме всичко това. Уроците бяха изключително ефективни. Научихме следното: развитие на технологиите, възникване на компютърните системи, основи на компютърната архитектура, двоична система, програмиране, алгоритми, интернет и мрежи, обработка на данни и много други. Най-прекрасното нещо беше обаче не само, че научихме толкова много, но и че се научихме да гледаме на света от друга перспектива – от социална такава – да помагаме на хората и да създаваме един по-добър свят. Крум Сяров свърши прекрасна работа при преподаването си, даде ни много добри знания и ни подготви добре за живота. Той е много приятелски настроен, зрял и компетентен. Пожелаваме му най-доброто и много успехи. 12. клас, Свободно валдорф училище, Rastatt, Германия, 2013.

– Когато г-н Сяров се появи в нашето училище, той ме изненада много положително. Той можеше да преподава материала по най-добрия начин и в същото време да ни дава много полезни допълнителни знания. Особено силно ме впечатли и ми се запечата в главата и до ден днешен, че г-н Сяров за рождения си ден не получава, а подарява подаръци. За да ни подтикне да се замислим, че на рождения си ден ние сме вече достатъчно щастливи и трябва да направим и някого другиго щастлив, той ни даде по десет евро и ни каза, че можем да направим нещо добро с тези пари. Alex B., 11. клас, Свободно валдорф училище, Rastatt, Германия, 2013.

– Г-н Сяров беше моят учител по информатика. През това време той ни научи на много неща и беше винаги един добър доверен учител и събеседник, когато ни трябваше съвет или имахме трудности в училище или в личния живот. Въпреки че не беше негова задача, г-н Сяров винаги ни помагаше и по математика, когато нещо не ни беше ясно. Работата на г-н Сяров не се изчерпваше само в редовните училищни часове. Той предлагаше и допълнителни занимания под формата на СИП, например по икономика. Освен това участваше като учител в събранията на представителите на учениците и работеше дейно в помощ на нашите проекти. Г-н Сяров се отнасяше към нас винаги с уважение и ние, като ученици, винаги имахме чувството, че е справедлив и честен спрямо нас. Hannes Kräuter, 11. клас, Свободно валдорф училище, Rastatt, Германия, 2013.

– Крум Сяров беше в продължение на три години гимназиален учител по математика, информатика, технологии и природни науки в нашето училище. Неговите задължения бяха следните: практическо и теоретично обучение по следните предмети – математика, информатика, технологии, техническо чертане, екология, химия, физика, биология, география, геология, геодезия и горско стопанство; планиране и подготовка на часовете; самостоятелно провеждане на епохите и отделните часове по науки; ръководство на учениците за самостоятелно решаване на практически проблеми и задачи; организация и ръководство на групи по свободно избираема и допълнителна подготовка; индивидуални допълнителни занимания с отделни ученици и ученички; задаване, проверяване и контрол на домашните работи; създаване, провеждане и коригиране на изпити и обсъждане на изпитните резултати; поставяне на оценки и писане на задълбочени характеристики на учениците; участие и организация на родителски срещи и индивидуални разговори с ученици и техните родители; поддръжка на техническото оборудване, хардуера и софтуера, както и на природо-научните сбирки по химия, физика, биология и геология; планиране, подготовка и ръководство на учителската гимназиална конференция; участие в педагогическите конференции; участие в десетки допълнителни педагогически и научни обучения; организация на годишната среща между учители и родители в Берн; участие и подготовка на регионалните учителски конференции в Берн; участие в админисгтративните и организационни работи в училището; планиране на провеждане на практики, екскурзии и други мероприятия; многократни замествания на колеги в класовете 5-10 по различни предмети. Крум Сяров е много ангажиран и много бързо се сработи в колектива и започна успешно да решава възложените му педагогически задачи. Отдава му се блестящо да завързва добри лични отношения с учениците и да се отнася с тях по начин, който подобава на съответната възрастова група. Притежава необходимите качества за работа с деца и младежи. Учениците се отнасят към него и неговите човешки качества и професионални знания с голямо уважение. Към колегите, родителите и училищната управа г-н Сяров се отнася винаги с уважение и е готов винаги да помогне. Неговото поведение и отношение към околните са безупречни. Съответно той беше много обичан в училищната общност. Крум Сяров планира часовете си много обмислено и внимателно. Непрекъснато разширява педагогическите си и методически компетенции. Освен това показва винаги жив и силен интерес към валдорф педагогиката и антропософията. Прилага всичко новонаучено бързо и успешно в часовете. Martin Carle, педагогически директор и учител във Валдорф училище Щефисбург, Thun, Швейцария, 2016.

– Свободното училище в Глон е иновативно частно училище, което съчетава валдорф педагогика с педагогика на изживяванията. Предлага на учениците профили по ветроходство и различни изкуства. Училището разполага с няколко класа за деца със специални потребности, а също и включва такива деца в общите класове. Крум Сяров работи при нас като учител по математика и класен ръководител на 12 клас през 2013 година. Неговите задължения включваха следното:
– работа с ученици със специални нужди
– участие във валдорф обучението и подготовката на учебната година преди началото ѝ
– организацията на двуседмичен математически семинар с над 120 ученика от 8. до 12. клас, които в групи работиха по над десет различни теми и ги представиха успешно пред останалите ученици. Цел на този проект беше не само работата по математика, а и най-вече учениците да започнат да учат самостоятелно в смесени възрастови групи
– разработка на училищна програма според нивото на учениците по различните предмети
– създаване на смесени възрастови класове
– индивидуална работа с ученици
– подобряването на работата с компютри и съзнателното им използване в часовете на учениците от гимназията
– курсови работи по математика в 12 клас
– запознаване на учениците с начините на работа в библиотека, търсенето на литература и бързото четене на голям обем от книги
– участие в курс по ветроходство за всички учители на остров Елба, Италия
– преподаване на икономика, информатика и английски в 12 клас
Г-н Сяров е много деен учител и социално отговорен учител. Той е много популярен и уважаван от учениците и техните родители. С работата си той показа еднозначно, че има постоянството, инициативността, творческата интелигентност, гъвкавостта, както и социалните и емоционални компетенции да бъде успешен гимназиален учител. Той има способността да наблюдава внимателно учениците, да открива възможни техни трудности, да взема и осъществява бързи, точни и навременни решения за преодоляването им. Хартмут Люлинг, директор в Свободно училище Глон, Мюнхен, Германия, 2013.

– С удолволствие препоръчвам г-н Сяров. От януари до август 2013 г-н Сяров предподава информатика на двамата ми синове. По същото време аз бях и системен администратор на училището. За мен беше удоволствие да работя с него. Крум е човек, който поема отговорност и може да представя добре творческите си идеи. Той създаде нова работна група по икономика, която беше много обичана сред учениците. Крум Сяров не просто преподаваше информатика и компютърни науки, но също и обсъждаше с учениците социалните, икономически и екологични последици от технологиите. Той е товрчески настроен и деен човек, умеещ да работи добре в екип. Alex Wenger, родител, системен администратор, предприемач и собственик на ИТ фирма, Свободно валдорф училище, Rastatt, Германия, 2013.

– Запознах се с Крум благодарение на многото туристически походи, които организираше за международната и неправителствена организация кауч сърфинг. Крум се отличава с нестандартното си мислене, но в същото време е много земен и действа много обмислено, разумно и отговорно. По това време Крум още работеше като продуктов мениджър в бързо развиваща се компания, но непрекъснато обмисляше как да се занимава с по-смислени неща. След различни дейности и проекти, свързани с устойчиво развитие и икономика, той реши да напусне много добре платената си работа и да започне като учител. Като начало се опитах да го убедя да започне като гимназиален учител в държавно училище, но той бързо си намери работа като валдорф учител, като в началото работеше на доброволни начала, най-вече с идеята да осъвършенства способностите си като учител и за да се развива личностно. След това прие предложението на едно мюнхенско валдорф училище, този път вече на платена целодневна позиция. През цялото това време аз играх ролята на ментор на Крум и ние редовно обсъждахме работата му, училището му и личностното му развитие. Дори го посетих за ден в неговото училище и стигнахме до извода, че тогавашната му позиция е просто добра втора крачка по пътя му към това да стане един наистина добър учител. Крум вложи в училището и работата си много въодушевление, емпатия, любов, гъвкавост и знания. Дайте на Крум възможност за изява и добър фийдбек и ще получите учител, на когото можете напълно да разчитате, който желае с Вас да разработи нови методики. Той е човек, който имам естествен нюх за това как да прави нещата по най-добрия възможен начин. Затова и толкова много винаги го обичат всички ученици и техните родители. Запознайте се с Крум и ще остановите, че ще се запознали с точния човек в точния миг! Daniel Roth, директор и учител по математика и физика, Гимназия Лесинг, Karlsruhe, Германия, 2013.

Ще се радвам да разгледате и тези препоръки:
още професионални препоръки от работодатели, професори, учители и други
препоръките ми от приятели и познати
препоръките ми от Couch Surfing (споделено гостоприемство)

Реклами